Így készíts kollázst, ha előtte még sosem csináltad | SKVOT
Skvot Mag

Így készíts kollázst, ha előtte még sosem csináltad

Tippek és trükkök, kezdőknek

Így készíts kollázst, ha előtte még sosem csináltad
card-photo

KZ és KM

a Skvot szerzői

11 november, 2022 Cikkek

Az iskolai évkönyvek fotóitól kezdve a moodboardokig ma már bármit hívhatunk kollázsnak. A kollázsművészet azonban sokkal több, mint újságokból kivágott képek véletlenszerű újrarendezése. 

Egy kollázs akkor tud igazán mély benyomást gyakorolni a befogadóra, ha a kompozíció többet sugall, mint amit az eredeti képek ábrázolnak – ha a részletek önálló életre kelnek, és új történeteket mesélnek. Ez egy játékos folyamat, ami önfeledt ugyan, de azért egyáltalán nem tét nélküli!

Szeretnéd tudni, hogyan teremthetsz kollázsaiddal egyéni látványvilágot? Érdekel a kollázs történeti háttere, és az alkotói folyamatba is belekóstolnál? Összegyűjtöttünk néhány ötletet, tippet – kövesd a SKVOT útmutatóját, és kezdj el dolgozni első saját projekteden! 

 

A kollázs rövid története

A kollázs mint művészeti forma megjelenése Pablo Picassóhoz és Georges Braque-hoz, a kubizmus alapítóihoz kötődik. Ők voltak az első olyan művészek, akik különböző tárgyak – újságpapír, tapéta, fadarabok és más eredetű anyagok – kompozícióikba való beépítésével kezdtek kísérletezni, életet lehelve ezzel a festővászon kétdimenziós felületébe.

A kollázs hamar népszerű művészeti forma lett a dadaista, szürrealista és Bauhaus-stílusban alkotó művészek körében – a kollázstechnika úttörői és a fotómontázs megteremtői John Heartfield, Hannah Höch és Raoul Hausmann voltak, akik merész és formabontó alkotásaikkal váltak híressé.

Hannah Höch: Cím nélkül (a Néprajzi Múzeum sorozatból), 1930. Forrás: anothermag.com

Kollázstípusok

Milyen kollázstípusok léteznek?

SÍK-TECHNIKÁJÚ KOLLÁZS – papírból kivágott elemek felragasztása sík képfelületre

ASSEMBLAGE (tárgykollázs) – háromdimenziós elemek, tárgyak térben szervezett kompozíciója

BRICOLAGE (barkácsolás) – talált tárgyak, hulladék felhasználásával készült műalkotás

FOTÓKOLLÁZS ÉS FOTÓMONTÁZS – meglévő képek kreatív összeillesztése, szerkesztése

Milyen technikát válassz a kollázskészítéshez? Maradhatsz az analóg „olló-papír-ragasztó” módszernél, vagy digitális eszközöket is bevethetsz. Válaszd ki a neked tetsző opciót, és már hozzá is láthatsz az alkotáshoz! 

Milyen előkészületekre lesz szükség?

RENDEZD EL a kivágott formákat, képeket a saját koncepciód alapján.

VÁGJ BELE! Kezdj el kísérletezni, játszani a motívumokkal és a kivágások helyén keletkezett üres terekkel.

KOMBINÁLD egymással az elemeket és azok különböző részleteit.

HOZZ LÉTRE EGYEDI KOMPOZÍCIÓT a részletek más kontextusba helyezésével – teremts új rendet, új narratíva szerint.

A figuratívtól az absztraktig – ha kollázsról van szó, a variációk száma végtelen! Így van ez a témaválasztással is, gondoljunk akár a politikai szatírára John Heartfield alkotásaiban, akár Pierre Debusschere munkáira, melyekben a divat és a misztikum világa keveredik. Absztrakt képek, növények és az emberi test ihlette formák – ezek a kollázsművészek népszerű motívumai.

Szántó Sári a Moon Monosuits divatmárka számára készített kollázsai

Kollázskészítés lépésről lépésre

Ha az alkotáshoz előre kidolgozott tervet szeretnél követni, nehéz dolgod lesz – ez bizony egy kiszámíthatatlan folyamat. Engedj szabad utat a spontaneitásnak! Megeshet, hogy a végeredmény teljesen más lesz, mint a kép, ami először a szemed előtt lebegett. 

Ha megbízásra dolgozol, általában korlátozott a mozgástered a kehetőségeket és a forrásokat illetően – „Itt van három fotó, kezdj velük valamit!” A kollázs műfaja viszont még így is nagy teret enged a kreativitásnak és kísérletezésnek.

Érdekel a kollázskészítés folyamata? Akkor olvass tovább!

#1. TÉMAVÁLASZTÁS

A kollázs működhet egy belső állapot, „kép” megjelenítéseként, a lélek rezzenéseire adott vizuális formába öntött reflexióként – a test, identitás, elfogadás és sokszínűség mind-mind olyan motívumok, amelyeket felhasználva szabadon szárnyalhat a kreativitásod. 

De hogyan kezdj neki? Először is hallgass a megérzéseidre, és válassz egy izgalmas témát, majd kapcsolj „kereső üzemmódba” (erről majd később), és figyeld türelmesen, mi történik ezután.

 

#2. FORRÁSOK

Képekre van szükséged? Kezdődjék a vadászat! Ha van egy izgalmas ötleted, indulj ki abból, és végezz kutatást. Ez persze működhet fordítva is, ha inkább az összegyűjtött forrásokból merítenél ihletet.

Mielőtt kidobnád régi újságaidat, lapozd át őket, és tépd ki azokat az oldalakat, amelyeken valami megragadja a fantáziád – értékes források tárháza nyílhat meg előtted még akkor is, ha többnyire digitális eszközökkel dolgozol. 

Akár nyomtatott anyagokat vagy saját fotókat használsz, akár az interneten kutatsz, forrásaidra tekints nyersanyagként, és az összegyűjtött képeket azonnal kezdd el gondolatban alkotóelemekre bontani. 

Ha épp egy lábra van szükséged a kompozícióhoz, összpontosíts kizárólag a lábakra – ne figyelj semmi másra.

Ha megvannak a képek, kezdődhet a munka!

Előkészületek a kollázskészítéshez. Krisztina Zolotarjova alkotása.

#3. VÁGÁS

Elérkeztél az alkotási folyamat legizgalmasabb részéhez. Tűrd fel az ingujjadat, és vedd át az irányítást a kollázs elemei felett – vágd, szerkeszd, forgasd, illeszd be, rendezd át, módosítsd!

A kollázskészítés folyamata. Krisztina Zolotarova alkotása.

Add át magad a játéknak, és kísérletezz a lehetőségekkel. Figyeld, ahogy az ötleted szárba szökken és formát ölt – ne feledd, bármi is lesz a végeredmény, a legfontosabb, hogy megőrizd a nyitottságodat.

Még a legtökéletesebbnek tűnő koncepcióval is megeshet, hogy megvalósítva nem éri el a remélt hatást. Ne ess pánikba, kísérletezz tovább – játssz a formákkal, az arányokkal, a színek és formák kontrasztjával, kombinálj egymással első pillantásra össze nem illő elemeket. Ne add fel!

Ha kell, vesd el az eredeti képeket és válassz helyettük újakat. Lehet, hogy végül nemcsak egy, hanem két-három új alkotás is születik majd a munka során összegyűlt anyagokból.

Stikli. Ausztrics Andrea alkotása Fotó: Collage Room

INSPIRÁCIÓ, AVAGY KOLLÁZS AZ EGÉSZ VILÁG

Ha inspirációra vágysz, látogass el a @collage_expo oldalra, ahol analóg kollázsok sokszínű gyűjteménye vár rád.

Népszerű alkotók munkáiból merítenél ihletet? Íme, pár tehetséges művész, akik képesek arra, hogy kollázsaikkal új, álomszerű világokat teremtsenek:

John Gall – vintage stílus az összetartozás érzésével fűszerezve

Kensuke Koike – izgalmas transzformációk, egyszerű, de ütős ötletek

Jesse Draxler – sötét hangulatú, groteszk képek

John Stezaker – minimális manipuláció, maximális hatás 

K Young – játék a negatív térrel

A filmektől kezdve a könyveken át egy egyszerű, parkban tett sétáig mindenből születhetnek kreatív ötletek. Járj nyitott szemmel!

Tanács kezdő kollázsművészeknek

A téged körülvevő világ az inspiráló vizuális anyagok kiapadhatatlan forrása – neked csak arra kell figyelned, hogy észrevedd és megragadd a lábad előtt heverő lehetőségeket!

Végül következzen még néhány magyar alkotó, akiknek a munkáiból ihletet meríthetsz:

Universe. Horváth Lóczi Judit alkotása. Fotó: Collage Room

Lányok. Mózes Katalin alkotása.

Arc. Sz. Eszteró Anett alkotása.

Gábor Márián alkotása (https://mariangabor.com/)

Horkay István alkotása

Korolovszky Anna alkotása

Borító: kollázsok Krisztina Zolotarova Instagram-oldaláról.