HOGYAN MARADJ MOTIVÁLT? | SKVOT
Skvot Mag

HOGYAN MARADJ MOTIVÁLT?

6 tipp, hogy lendületben maradj, amikor csökken a mentális energiaszinted.

HOGYAN MARADJ MOTIVÁLT?
card-photo

AS -

a SKVOT szerzője

2 június, 2023 Cikkek
*A cikkben szereplő illusztrációk Oleszja Krivolapova munkái
 

Nem nehéz motivációra lelni, ha épp egy inspiráló feladat hullik az öledbe: a brief világos, az ötlet pedig izgalmas, megvalósítható, ráadásul még hasznos is. De a monoton, rutinszerű favágómunkát is el kell végezni. Ilyenkor az agyad garantáltan ledobja a gépszíjat. Zéró élvezet – zéró eredmény.

Ezek azok a pillanatok, amikor az önkontroll és az időmenedzsment sem segít. A tudósok bebizonyították, hogy a halogatás fő oka a feladathoz társított negatív érzelmekből – fáradtság, félelem, unalom – ered. Ezért ha tenni szeretnél ellene, nem az akaraterődre, hanem az érzelmeidre kell összpontosítanod. Szeretnéd tudni, hogyan? Cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyeket alkalmazva hatékonyan fejlesztheted érzelmi ellenállóképességedet.

 

Tarts önvizsgálatot


Fontos, hogy elemezd az érzéseidet, amikor egy projekten dolgozol. Ha reggel azzal a gondolattal ébredsz, hogy nem tudod tovább csinálni, és minden zavarosnak tűnik, érdemes egy gyors önvizsgálatot tartani: mik az erősségeid, melyek a gyenge pontjaid, és hogyan tudod azokat fejleszteni? Sok esetben már egy-két témába vágó cikk elolvasása is mentőövet jelenthet.

Unalmasnak érzed a munkád? Lehet, hogy egyszerűen túlnőttél a feladataidon, és itt az ideje, hogy változtass. Megeshet, hogy a projekt maga nagyszerű, csak érdekesebb lenne számodra, ha egy másik nézőpontból nyernél betekintést a feladatokba: például scriptírás helyett a rendezésbe kóstolnál bele.

Vedd közelebbről is szemügyre a feladatot! Ha arra a következtetésre jutsz, hogy nem azt a munkát végzed, ami neked való, az is nagyszerű eredmény. Motiváljon a gondolat, hogy ez lesz az utolsó projekted ezen a helyen – minél hamarabb végzel, annál hamarabb vághatsz bele valami teljesen újba!

AMIT NYERSZ. Folyamatosan kételkedni a szakmai felkészültségedben nem a legjobb dolog. De ha elismered, hogy unalmassá váltak számodra a feladatok, könnyebben döntesz majd a változás mellett. Ráadásul motiváltabb leszel a projekt lezárására is – a portfóliód bővítése vagy szakmai újjászületésed érdekében.

Válts nézőpontot

Ha problémával szembesülsz, érdemes azt górcső alá venni. Lehet, hogy nem áll rendelkezésedre minden információ a feladat teljesítéséhez – nem elég egyértelműek az instrukciók, vagy még le kell zárnod egy korábbi feladatot.

Ebben az esetben egy tisztázó e-maillel – az ügyfélnek vagy kollégának címezve – egyszerűen megoldhatod a problémát. Nézd át ismét, friss szemmel a briefet! Lehet, hogy már az elején rossz irányba indultál el, és most be kell vetned a laterális gondolkodás eszközeit.

Kiderült, hogy nem követtél el semmilyen hibát? A feladataid áttekintése akkor sem volt hiába: készíts listát, és pipáld ki azokat a teendőket, amelyeket már elvégeztél.

AMIT NYERSZ. Kár lenne újrakezdeni a projektet, ha már a felénél jársz. De vigyázz, ez a döntés egy veszélyes gondolkodási csapda is lehet! Inkább ellenőrizd kétszer is a briefet, mielőtt tévútra futnál.

Oszd a feladatot részfeladatokra

Megesik, hogy egy olyan ponton akadsz el a munkában, ahonnan már feladni és folytatni is egyaránt lehetetlennek tűnik. Kérd meg a munkatársaidat, hogy adjanak visszajelzést: milyen pozitívumokat látnak, mi az, amin finomítani kellene, és melyik ötlet tűnik teljesen életképtelennek?

A visszajelzés alapján azonban nem kell mindent újrakezdeni – ez csupán egy lehetőség arra, hogy különböző szempontokból tekintsünk a projektre, és eldöntsük, mire érdemes összpontosítani. Így képes leszel arra, hogy világos, rövid távú célokat fogalmazz meg a feladattal kapcsolatban.

Olyan célok, mint az „amilyen hamar csak lehetséges”, „a lehető legjobban” vagy a „csak legyünk végre túl rajta” nem működnek – túl általánosak és megfoghatatlanok. A motiváció fenntartásához konkrét feladatokra van szükség, például „az adatok megjelenítése infografikával” vagy „animáció készítése a képekből”. Tűzz ki ilyen célokat!

AMIT NYERSZ. A világos célok kitűzése az agyban is változásokat idéz elő – az agy érzelmeket szabályozó és problémamegoldó régiói elkezdenek együttműködni, és kiiktatják azokat a cselekvéseket (például az üzenetek böngészését), amelyek elvonják a figyelmet a végső céltól. Így a lépéseket, amelyek viszont közelebb visznek a kitűzött célok eléréséhez, motiváltabban tudod majd megtenni.

Színház az egész világ

Az emberek szeretnek játszani – ezzel a UX-fejlesztők és az oktatási platformok készítői is tisztában vannak. Az agyunk szeret érdekes problémákat megoldani és komplex kihívásokkal szembenézni. Még elismerésre sincs feltétlenül szükségünk, hiszen már maga a folyamat is örömet szerez – kösz, dopamin!

Ha fel akarod dobni a munkafolyamatot, építs a feladat köré izgalmas sztorit. Be kell fejezned a hirdetési tervet, mert szorít a határidő? Játszd el, hogy a kezedben van az emberiség sorsa – ha időben lezárod a feladatot, a civilizációnkat is megmented az összeomlástól. Minél valósághűbb és részletesebb a narratíva, annál könnyebb hinni benne – és annál nagyobb kedved lesz majd tovább szőni a történetet.

Ha nem vagy híve a Trónok Harcát idéző cselekményszálaknak, találj ki valami egyszerűbbet. Küldj üzenetet az egyik barátodnak, amelyben az áll, hogy még aznap este be akarod fejezni a feladatot. Tegyél ígéretet arra, hogy óránként jelentesz majd a munka előrehaladásáról (nem árt, ha a feladatra egy NAGYON jó barátodat választod ki). Dr. Gayle Mathews kutatásából az derül ki, hogy az előbb említett módszer sokkal jobban működik, mint az egyszerű tervezés.

A feladat adott? Változtasd meg az eszközt! Ha eddig csak a gépedre, külön mappákba mentettél minden ötletet és referenciát, legközelebb készíts inkább moodboardot Figmában vagy a Canva segítségével. Ha általában az Illustratort használod szkeccseléshez, a változatosság kedvéért most vegyél elő filctollat és papírt.

AMIT NYERSZ. Ha új nézőpontból szemléled a helyzetet, még a legunalmasabbnak tűnő feladatok is inspiráló projektté változhatnak. Cal Newport Deep Work című könyvében például azt állítja, hogy egy feladat nehézségét úgy becsülheted meg a legkönnyebben, ha elképzeled, egy főiskolás hány hónap alatt tudná elvégezni azt.

10 perc fókuszált munka

A lényeg, hogy 10 percig kizárólag a feladatra koncentrálj – anélkül, hogy Slack-üzenetek, e-mailek vagy Instagram-értesítések terelnék el a figyelmedet.

Bármilyen feladatban – még a legösszetettebbekben is – találsz olyan elemeket, amiket tényleg 10 perc alatt el lehet végezni. Tedd egyszerűbbé a munkádat: az első 10 percet töltsd azzal, hogy a projektet részfeladatokra bontod.

A titok nyitja a következő: 10 percnyi fókuszált munka motiváltabbá tesz a feladat elvégzésére, és sokkal könnyebben folytatod majd, amit elkezdtél. Ez a technika már önmagában hasznos, de tekinthetsz rá úgy is, mint a rajt előtti bemelegítésre.

Nem feltétlenül az a cél, hogy ez a 10 perc kizárólag a projektről szóljon – ugyanolyan fontos, hogy közben a saját készségeidet is tökéletesítsd. Ezek a rövid, fókuszált gyakorlatok évente maximum 50 órát tesznek ki. Ez elég is a tudásod fejlesztéséhez, legyen szó akár 3D illusztrációk, akár ikonszettek vagy logók tervezéséről.

AMIT NYERSZ. Tanulmányok kimutatták: a napi 10 perces fókuszált munka beiktatása hosszú távú haszonnal is jár. Azok, akik rendszeresen alkalmazzák ezt a technikát, ellenállóbbak stresszhelyzetekben, jobban koncentrálnak és könnyebben tudnak uralkodni az érzelmeik felett.

Meditálj (igen, komolyan)

Nehezen küzdesz meg egy feladattal? Lehet, hogy a hiba a te készülékedben van. A meditáció segít elcsendesíteni a kavargó gondolatokat és a zajt a fejedben. A cél, hogy megtanulj a pillanatban élni, és ne gondolj a múltra vagy a jövőre. Ezt nem könnyű elérni, de rendszeres meditációval sikerülni fog.

Elizabeth Scott pszichológus és stresszkezelésre specializálódott szakember kezdők által is egyszerűen elsajátítható meditációs technikákat ajánl:

#1. Meditációs alapgyakorlat. Helyezkedj el kényelmesen, és összpontosíts a belégzésre és a kilégzésre. Amint érzed, hogy elkalandoznak a gondolataid, finoman irányítsd vissza a figyelmedet a légzésedre.

#2. Fókuszált meditáció. Koncentrálj egy hangra vagy tárgyra (gyertyaláng, gongszó), zárd ki a külvilágot, és próbáld megtartani a fókuszt.

#3. Testpásztázás. Fordítsd figyelmedet a testedre: érezd, ahogy a lábad a padlót, a ruhád a bőrödet érinti, ahogy a szíved dobog, a tüdőd kitágul belégzéskor, az izmaid pedig ellazulnak. Összpontosítsd a testedre, figyelmedet a fizikai érzetekre irányítva.

#4. Meditáció a mindennapokban. Keress egy egyszerű tevékenységet, ami örömet szerez és segít az itt és mostra koncentrálni: köss, rakj ki egy puzzle-t, rendezd el a filctollaidat színek szerint, vagy ültesd át a növényeidet. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz és el tudd csendesíteni az elméd zakatolását.

AMIT NYERSZ. A tudósok fMRI-vel vizsgálták az agyban meditáció közben lejátszódó folyamatokat. Kiderült, hogy meditáció közben aktiválódnak az agy tudatosságért, adaptív viselkedésért és problémamegoldásért felelős területei – és pont ezek azok a készségek, amelyek a koncentrált munkavégzéshez is elengedhetetlenek.