Hogyan készíts nagy reklámot kis büdzséből? | SKVOT
Skvot Mag

Ütős kreatív kampányok, fillérekből

Így készítsünk alacsony költségvetéssel nagyot szóló reklámot

Ütős kreatív kampányok, fillérekből
card-photo

Roma Piszkun

Author at SKVOT

29 június, 2022 Cikkek

Előfordulhat, hogy marketingre nem tudunk annyit költeni, amennyit szeretnénk: a világjárvány miatt sokaknak össze kellett húzni a nadrágszíjat, most pedig egy gazdasági válság fenyeget azzal, hogy csökkenteni kell a kiadásokat.

A korlátok bosszantóak, ugyanakkor az is igaz, hogy serkentik a képzelőerőt. Igor Sztravinszkij zeneszerző úgy gondolta, hogy „minél jobban korlátoznod kell magad, annál jobban felszabadulsz.” Jeff Bezos amerikai milliárdos pedig úgy fogalmazott, hogy „... a spórolás ösztönzi az innovációt.”

Nézzünk is kilenc példát, ahol a költségvetési megtakarítások a reklámok javára váltak!

 

Zászlós trollkodás

Az Egyesült Királyságban a bőrrák legnagyobb arányban a walesieket sújtja. Azonban ezzel az információval ijesztegetni őket óriásplakátokon drága, és nem mellesleg haszontalan ötlet – az ilyen hirdetések inkább csak bosszantóak, mint hatásosak.

A kreatív szakemberek ennél jóval okosabbak voltak: Wales legfontosabb ünnepnapján lecserélték a hivatalos walesi zászlókat a stadionokban, várakban és a parlamentben is. A régió szimbóluma, a vörös sárkány helyett egy leégett bőrre emlékeztető, rákra hasonlító vörös homárt rajzoltak – a metafora nyilvánvaló volt.

https://skvot.io/ckeditor/Blog/%D0%9E%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/2-0/135006487-db787218-3b15-44dd-a79b-e4bed00a5d73-min.png

Számos országban a zászló megszentségtelenítése büntetendő – Franciaországban például akár 7500 eurós bírság és hat hónap börtön is járhat érte, amennyiben a csínytevés csoportos jellegű. De az Egyesült Királyságban a zászlókat nem védik ilyen módon, így szabadon lehet velük játszani.

A kreatív szakemberek eredeti ötlete felkeltette a közvélemény figyelmét: a következő időszakban Walesben megháromszorozódott a „napkrém”-re vonatkozó online keresések száma. A kampány 40 millió embert ért el, de a költsége mindössze 400 font volt.

KÖVETKEZTETÉS. Olcsó módja annak, hogy felkeltsük egy egész ország figyelmét, ha egy olyan szimbólumot használunk fel, amit sokan felismernek. Például, amikor mémet csinálunk a nemzeti zászlóból.

Egyszerűen drága

A Balenciaga márka a 60-as években meglehetősen elitista volt – megalkotója, Cristóbal Balenciaga többek között a belga királynőt és az Egyesült Államok first ladyjét öltöztette. A márka termékei ma még mindig csak a világ lakosságának 1%-a számára elérhetők. Azonban a reklámokban a Balenciaga egy másfajta stílust követ: az Instagram-posztjaik például kifejezetten „olcsó” hatást keltenek, ami mintha a márka egyszerűségét sugallná. Úgy tűnik, ez bejön az embereknek – a márkának majdnem 14 millió követője van (úgy, hogy jelenleg mindössze 12 bejegyzésük van fenn, ugyanis tavaly törölték a fiókjuk teljes tartalmát).

Pablo Rocha művész az olcsó abszurditás nagy csodálója. Emiatt a Balenciagával való együttműködése sorszerű volt. A közös munkájuk eredménye egy rövid videósorozat lett, amelyet egy iPhone-ra vették fel. Feszülő latexruha néhány dollárért, egy szöszeltávolító henger és egy csomag matrica – ennyi volt a reklámvideók teljes költségvetése.

KÖVETKEZTETÉS. A presztízsmárka „olcsóság” iránti rajongása egy jó példa arra, hogy a spontaneitás milyen vonzó lehet a vásárlók számára.

A hiányzó logó

Minden márka szeretné feltenni a logóját a híres sportolókra. Ez alól az Audi sem volt kivétel. A „kivétel” ugyanakkor ebben az esetben a kreatív koncepciójuk volt.

Svéd kreatív szakemberek a sívilágbajnokságot az Audi népszerűsítésére használták fel. A sportolók ruháin elhelyezték a márka logóját, és előre jelezték: az egyik versenyen a síelő karján nem logó, hanem egy három betűt és három számot tartalmazó kis rendszámtábla lesz. Ezzel kezdetét vette a verseny: aki először látta meg a titkos kódot és megosztotta a Twitteren, egy autót kaphatott ajándékba.

Így a marketingesek egy sportjáték nézéséből… egy másik sportjátékot csináltak. 13 napon keresztül több millióan nézték a verseny közvetítését. A rendszámtáblácska végül a döntő előtti napon jelent meg Frida Hansdotter síelő ruházatán.

Frida a versenyen első helyen ért célba, és aranyat nyert. Az első néző pedig, aki észrevette és kitweetelte az AZM873 feliratot, egy új Audit.

Az Audi sportkampánya a márka összes hirdetése közül a legkedveltebb lett Svédországban. Több, mint 500 ezer látogatót is hozott a cég weboldalára, akik aztán meg is csodálták az ott látható autókat. Mindezt egy 5x25 centiméteres ruhadarabkának köszönhetően. 

KÖVETKEZTETÉS. A széles közönség figyelmét olcsón megragadhatod, ha egy olyan játékba vonod be őket, aminek egyszerű szabályai vannak.

Gyors design a gyorsételek számára

A karantén idején még a gasztronómiára legkevésbé fogékonyak is elkezdtek otthon főzni. De amíg az új receptek felfedezése menő dolog, addig minden nap főzni inkább unalmas. Emlékezz csak vissza az édesanyád arcára, amikor az egész napos gürcölés után még nekiállt vacsorát főzni a családnak.

A We Are Social kreatív szakemberei Olaszországból pont ezt a háttérinfót használták fel ahhoz, hogy a Wolt vagy a Foodpanda helyi változatát, a Deliveroot promótálják. 2020. tavaszán Instagram- storyban egy olyan kampányt indítottak, amelynek a fő üzenete az volt, hogy „tarts egy kis szünetet a tűzhelytől”.

https://skvot.io/ckeditor/blog/%D0%9E%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/2-0/Screen%20Shot%202020-09-02%20at%2009.11.46-min.png

A Deliveroo partneréttermeket jelölt meg ezekben a történetekben, amelyek ezután aktívan tovább osztották a bejegyzést. Minden egyes étel ezekben az Instasztorikban egy címkékből álló ikonok formájában jelent meg – az ötlet egyszerűsége csak az olcsóságával vetekedett.

KÖVETKEZTETÉS. Az erős és stílusos design jó dolog. De a gyors és ötletes megoldások is ugyanolyan jól működhetnek.

Telefonjához tapadt a kapus

Első számú háttérinfó: a brazilok imádják a futballt.

Második számú háttérinfó: a brazilok több, mint a fele bevallottan bámulja a telefonját vezetés közben. 

Az Uber felhasználta ezeket az infókat, hogy egy összetettebb kampányt indítson. A cég megegyezett az Atlético Paranaense kapusával, Aderbar dos Santos-szal, hogy a meccs közben vegye elő az okostelefonját. Így is történt, és amikor Santos több száz kamera kereszttüzében a telefonját bámulta, mindenki megőrült: a hírcsatornák, a sportsajtó és a közösségi oldalak is.

A brazilok számonkérték a kapust, ő pedig sajtótájékoztatót szervezett. És amikor a fél ország a képernyőjéhez tapadt, Santos elismerte, hogy telefont bámulni játék közben természetesen felelőtlenség. Ám a gondatlanság igazi Bajnokok Ligája az, ha valaki autóvezetés közben bámulja a telefonját.

A kapus elmondta, hogy az Uber akciójáról van szó, amellyel a cég a telefonok miatti balesetekre akarta felhívni a sofőrök figyelmét. Ez sikerült is: a „telefonos kapus” Google-keresések száma meghaladta a hárommilliót, az erről szóló beszámolók pedig 50 országon söpörtek végig.

KÖVETKEZTETÉS. Egyetlen nagykövet egymillió embert is elérhet, de ehhez merész megoldások kellenek: például azért, hogy felhívd a figyelmet a szabályok megszegésére, saját magad is megszegheted a szabályokat.

Stock és TikTok

A Deutsch NY ügynökség 2020 márciusában a PNC Bank reklámján dolgozott. Egy virtuális pénztárcát népszerűsítettek, a kampány ötlete pedig a következő volt: „Ha olyan világban élünk, ahol Ön helyett az autója parkol be, akkor talán a bankja is átveheti a pénzügyeit?”

Munka közben azonban az ügynökség a következő problémával szembesült: a járvány miatt jelentősen csökkent a költségvetés. A karantén miatt pedig hagyományos forgatást sem lehetett szervezni. Ezért a szakemberek úgy szervezték a videó-sorozatot, hogy „home office-ból” is el lehessen őket készíteni. A digitális csatornákhoz stockfelvételeket és hangokat használtak, így készítettek TikTok-stílusú videókat:

KÖVETKEZTETÉS. Ha olyan világban élünk, ahol a stockoldalak milliókat takarítanak meg a vállalkozások számára, akkor a hirdetők miért ne használhatnák fel őket a munkájuk során?

Maximális célzás

A Super Bowl hirdetések hihetetlen pénzekbe kerülnek. Ez az ár ráadásul fél évszázada folyamatosan emelkedik. 1967-ben egy félperces videó körülbelül 40 ezer dollárba került, 1994-ben az ára elérte az 1 millió dollárt, 2020-ban pedig ugyanez a 30 másodperc 5,6 millió dollárba került.

A Skittles merész és váratlan lépést tett 2018-ban azzal, hogy olyan reklámot csinált a Super Bowl számára, amelyet nem mutatták be a Super Bowl alatt. Az exkluzív videó egyetlen személynek szólt – egy igazi Skittles-rajongónak. Így a márka 5,2 millió dollárt spórolt meg, és ezzel egyidőben a médiában is nagy figyelmet kaptak a videóelőzetesek miatt.

Az első előzetesben a márka saját magán gúnyolódik azzal a szöveggel, hogy „ha a hirdetés nem jelenik meg a Super Bowlon, akkor ez nem is igazi Super Bowl-hirdetés.” A többi videóban a Jóbarátok Ross-át játszó David Schwimmer négy vicces karaktert alakít: például egy 80-as évekbeli frizurás idegent, vagy egy bábot egy másik báb kezében, amelyet egy bábjátékos mozgat. Mindegyikben azon elmélkedik, hogy „Vajon ez egy jelenet a Super Bowl Skittles reklámjából, amelyet csak egyetlen egy ember láthat majd a Földön?”

Ez az „egyetlen ember a Földön” egy 17 éves srác lett Los Angelesből, aki nagyon szereti a Skittles-t. A Super Bowl napján egy zárt helyiségben ült, ahol egy őrá szabott videót nézhetett meg. Természetesen egy csomag Skittles is volt a kezében, a körülötte elhelyezett kamerák pedig rögzítették a reakcióját a több milliós közönségnek a Facebookon.

KÖVETKEZTETÉS. A reklámot lehet egy nagyobb eseményre időzíteni, de egyáltalán nem kötelező akkor leadni – ami azt jelenti, hogy így fizetni sem kell majd a részvételért…