SZÍNHÁZI DRAMATURGIA A GYAKORLATBAN — online kurzus | SKVOT

Kurzus a színházi dramaturg szerepéről, feladatköréről és eszközeiről

Élő, online kurzus

SZÍNHÁZI DRAMATURGIA A GYAKORLATBAN

KOMÁN ATTILA

A VÍGSZÍNHÁZ DRAMATURGJA
13. június
6. augusztus
Merülj el a színházi dramaturgia ezerszínű világában 5 elméleti és 9 gyakorlati alkalom során!

Ez a kurzus kifejezetten neked készült, ha a szárnyaidat épp bontogató dramaturg vagy, esetleg vonz a színház, de a szakma gyakorlati oldalát még kevésbé ismered. Változatos műveken keresztül gyakorolsz majd adaptációs szövegkönyvet írni, jeleneteket elemezni, aktualizálni, ritmizálni. A feladatok során pedig meg fogod érteni azt is, mi kell a színház és a közönség közötti különleges kapcsolat megteremtéséhez.

 

A kurzus végére ismersz majd minden kulisszatitkot, ami segít leküzdeni a pályakezdéssel járó akadályokat – legyen szó a szövegkönyvkészítés nehézségeiről, a networkingről, vagy éppen a marketingtervekről. Bármilyen forgatókönyv kerül majd a kezedbe, tudni fogod, hogyan domborítsd ki a rendezői koncepciót. Sőt, tippeket kapsz a hatékony szakmai kommunikációhoz, hogy minden konfliktust magabiztosan kezelhess majd.

 

Ne csak álmodozz róla, hogy egyszer majd nyomot hagysz a színház világában – csatlakozz hozzánk, szabadítsd fel a benned rejlő potenciált és varázsold el a közönséged!

REGISZTRÁLOK
13. június
6. augusztus

Komán Attila

dramaturg, szerző, író
@ Vígszínház
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett színházi dramaturg szakon, a dramaturgia terén való munkája mellett drámaíróként, szerzőként is tevékenykedik. Jelenleg a Vígszínház által alkalmazott dramaturg.
Karrierje során dolgozott már a Katona József Színházban, a Vígszínházban, a Trafóval, a Narratíva Társulattal, továbbá független produkciókban. A határon túlon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban és a marosvásárhelyi Tompa Miklós Nemzeti Színházban is mutatták be darabjait.
2019-ben Örkény István Drámaírói Ösztöndíjat nyert, az ennek keretében született drámáját, a K utazásait 2022-ben mutatta be a Vígszínház. 2022-ben a Miskolci Nemzeti Színház által hirdetett drámapályázaton megosztott első helyet nyert Kornél című darabjával.
Színházi darabjai mellett írt már rádiójátékot és egy kisfilm forgatókönyvét, hivatalos elfoglaltságai mellett pedig verseket és novellákat is publikál.
 

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST?

BÖLCSÉSZEKNEK VAGY PÁLYAKERESŐKNEK akiknek szenvedélye a színház, azonban nem a színpadon való szereplés, hanem a háttérben zajló csendesebb munka, akik a pályakezdés előtt gyakorlati tudást szeretnének szerezni a területen, vagy tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy hogyan és merre lépjenek tovább, azonban mégiscsak a színház tűnik a legizgalmasabb területnek számukra.
PÁLYAKEZDŐ DRAMATURGOKNAK akik már szerezhettek tapasztalatot dramaturgasszisztensként egy-két produkcióban, viszont még sok kérdés és bizonytalanság van bennük azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell helytállni a dramaturgi feladatkörben.
DRÁMAÍRÓKNAK ÉS SZÍNHÁZI MŰVÉSZEKNEK akik bármely pontján is segítik egy színházi produkció sikerét, szeretnének együttműködőbb, a színházi projektekhez átfogóbban értő szakemberré válni: ha a szövegírás mikéntjébe vagy annak adaptációs technikáiba akarnak beletanulni, vagy ha más társművészeti ágak szövegkönyvbe való integrálása, esetleg a szövegelemzés érdekli őket.

Program

AZ ELŐADÓ JELENLEG FUTÓ DARABJAI

A politikusok – dramaturg
Fotó: Puskel Zsolt / Port.hu
Pekingi ősz – dramaturg
forrás: Katona József Színház
Szentivánéji álom – dramaturg
forrás: jegy.hu
Béranyák – dramaturg
Fotó: Puskel Zsolt / Port.hu
Annie Baker: Körtükör – dramaturg
forrás: jegy.hu
Ármány és szerelem – dramaturg-konzultáns
forrás: jegy.hu

A KURZUS UTÁN

KÉSZSÉGEK A kurzus után olyan praktikus készségekkel rendelkezel majd, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy dramaturgként hatékonyan alkalmazd elméleti és gyakorlati tudásod. Ezenkívül megtanulod hatékonyan modellezni és elemezni a felmerülő konfliktushelyzeteket, és széles körben alkalmazni a kommunikációs stratégiákat, mindezt egy tapasztalatalapú, gyakorlatorientált képzésen keresztül, ahol minden kérdésedre választ kapsz.
SZAKMA A kurzus során elsajátítod az adaptációs tervezés és novellaadaptálás készségét. Részletesen megismerkedsz a szövegkönyvkészítés minden fázisával, és visszajelzést kapsz a munkádra. Tanulni fogsz továbbá a dramaturg szerepköreiről a próbafolyamat során, illetve a hatékony kommunikációs stratégiákról és a konfliktushelyzetek moderálásáról.
KARRIER Az oktató segítségével átfogó ismeretekre teszel szert a különböző lehetőségekről, azok előnyeiről és hátrányairól, hogy megalapozott döntéseket hozhass. Emellett részletes tájékoztatást kapsz arról, hogy dramaturgként milyen munkalehetőségek állnak előtted.
SZÍNHÁZI DRAMATURGIA A GYAKORLATBAN
13. június
6. augusztus
REGISZTRÁLOK
A kurzussal és a részvételi díjjal kapcsolatos bővebb tájékoztatásért, kérjük, regisztrálj!
Kötelező mező
SKVOT - ISKOLA KREATÍVOKNAK A kurzussal és a részvételi díjjal kapcsolatos bővebb tájékoztatásért, kérjük, regisztrálj.