KURÁTOR A KORTÁRS MŰVÉSZETEKBEN — egy online kurzus azoknak, akik szeretnék elsajátítani a kurátori szakma elméleti alapjait és gyakorlati eszközeit | SKVOT

ÉLŐ, ONLINE KURZUS

13 ALKALOM

KURÁTOR A KORTÁRS MŰVÉSZETEKBEN

PETRÓ ZSUZSKA

KURÁTOR, KULTURÁLIS MENEDZSER
COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN
HAMAROSAN

A kurzus átfogó képet nyújt a kortárs kurátori szakma területeiről – a részben interaktív előadásokon betekintést nyersz a kurátor munkájának fázisaiba, és saját projekteden dolgozva sajátítod el – az előkészítéstől a szervezésen át az utómunkáig – a kiállításszervezés elméleti és gyakorlati módszereit, amelyekkel professzionális környezetben is érvényesülhetsz.

 

A 13 alkalom alatt realisztikus képet kapsz a kurátori munka kihívásairól, és képbe kerülsz a kiállításszervezés buktatóival. A képzés végére rendelkezni fogsz egy teljes körű best practice checklisttel, amit minden kiállítás szervezésénél bevethetsz.

 

PETRÓ ZSUZSKA

KURÁTOR, KULTURÁLIS MENEDZSER
COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN
Berlinben élő magyar kurátor és kulturális menedzser, művészeti tanácsadó, aki tizenöt éve tevékeny a hazai és nemzetközi művészeti szcénában.
Művészettörténeti végzettsége mellett pedagógiai és nyelvészeti diplomával is rendelkezik az ELTE-ről.
Karrierjét a budapesti Várfok Galériában kezdte, majd külföldi kitekintésként közel két évig menedzselte az Etihad Modern Art Galériát Abu Dhabiban. Kurátorként ő volt az első, aki nagyszabású csoportos kiállítás keretében mutatta be az emirátusi kortárs művészetet Berlinben Art Nomads címmel.
A Ludwig Múzeum kurátoraként olyan nagyszabású nemzetközi kiállításokat szervezett, mint Erwin Wurm vagy Salla Tykkä egyéni tárlata, illetve az ötven művész több mint száz művét felölelő Bauhaus 100 kiállítást.
Jelenleg a berlini Collegium Hungaricum kurátoraként dolgozik, mely a magyar kultúra és tudomány legfontosabb németországi közvetítője.
Kiállítások szervezése mellett cikkeket is írt, fordított. Lugosi „LUGO” László fotográfussal készített interjúja a Graffiti – Read the Signs című művészeti fotóalbumban is megjelent.

Az OKTATÓ PROJEKTJEI

BAUHAUS 100
Szabó Zsófia @ Ludwig Múzeum
ERWIN WURM
Rosta József © Ludwig Múzeum
KISEBB VILÁGOK — DIORÁMA
Szabó Zsófia © Ludwig Múzeum
PATTERN AND DECORATION
Szabó Zsófia © Ludwig Múzeum
ÖSSZEFONÓDÓ TEXTÚRÁK
Antal Barbara
© Collegium Hungaricum Berlin
REGRESSO
Antal Barbara
© Collegium Hungaricum Berlin
WESTBLICK - OSTBLICK
Antal Barbara
© Collegium Hungaricum Berlin

KINEK AJÁNLJUK A KURZUST?

Pályakezdő művészettör-
ténészek és fiatal művészek,
akik valós példákon keresztül, gyakorlati útmutatással szeretnének betekintést nyerni a kiállításszervezésbe. Lásd át a kiállításszervezés háttérmunkálatait – a kommunikációs stratégiától a logisztikai szempontokig –, és navigáld sikeresen a teljes folyamatot!
Rendez-
vényszervező szakemberek,
akik tisztában vannak a projektmenedzsment és az eseményszervezés gyakorlati vonatkozásaival, de nem ismerik a kiállítások szakmai alapfeltételeit. Sajátítsd el a kurátori kutatás módszereit, és szerezz gyakorlatot saját, fiktív kiállítási koncepciódon dolgozva!
Művelődésszervezők, kulturális közösségi központok, kultúrházak munkatársai akik szerveztek már kulturális eseményeket, kisebb kiállításokat, de nagyobb projektekbe vágnák a fejszéjüket. Ismerd meg nagyszabású múzeumi kiállítási projekteken keresztül a kiállításszervezés rejtelmeit!

Program

A kurzus után

KÉSZSÉGEK A kurzuson megismerkedsz a kurátori és kiállítási szövegek formáival, a technikai rider trükkjeivel és a kiállításszervezés során használt szoftverek alapjaival. Sajátítsd el a művészeti projektmenedzsment eszközeit, és tekints be a nemzetközi művészeti szcéna kulisszái mögé!
PORTFÓLIÓ Tudd meg, hogyan érvényesülhetsz a kortárs művészet világában! A kurzus során lehetőséged nyílik egy fiktív kiállítás felépítésére az alapoktól a megnyitóig, az oktató által értékelt projektmunkádat pedig a kurzus után beillesztheted a szakmai portfóliódba is.
KARRIER Megmutatjuk, hogyan tárgyalj magabiztosan a művészekkel, ügyfelekkel és partnerekkel, miként építsd fel egy kiállítás marketingstratégiáját, és hogyan szervezz kiállításmegnyitót. Formáld személyes branded, alakíts ki jövedelmező kapcsolatokat, és kelts életre komplex projekteket!
KURÁTOR A KORTÁRS MŰVÉSZETEKBEN
JELENTKEZZ A KURZUSRA!
A KURZUSSAL ÉS A RÉSZVÉTELI DÍJJAL KAPCSOLATOS BŐVEBB TÁJÉKOZTATÁSÉRT, KÉRJÜK, REGISZTRÁLJ.
Kötelező mező
SKVOT - ISKOLA KREATÍVOKNAK A kurzussal és a részvételi díjjal kapcsolatos bővebb tájékoztatásért kérjük, regisztrálj.